Pamiętaj! Postawienie diagnozy i określenie sposobu leczenia należy do lekarza. Wiele lat nauki i praktyki lekarskiej sprawia, że potrafi on rozpoznać choroby być może różniące się nieistotnymi dla nas szczegółami. Zna również możliwe interakcje stosowanych leków. Nie rezygnuj więc ze specjalistycznych konsultacji.



Każdy z nas potrafi podać kilka przykładów jadalnych kwiatów. Choćby brokuł czy kalafior. Ale wielu ludzi nie zdaje sobie sprawy, że duża grupa kwiatów uznawanych za ozdobne, może być spożywana. Na dodatek ich smak może być bardziej interesujący dla konsumenta.


Poniżej przedstawiam listę kwiatów, które moglibyście wykorzystać w swojej kuchni.

Za jakiś czas przedstawię ich charakterystykę wraz z odpowiednimi zdjęciami.


aksamitka Tagetes ssp.
anyż Pimpinella
bazylia pospolita Ocimum basilicum
begonia Begonia spp.
bez lilak Syringa vulgaris
bez czarny Sambucus nigra
chaber bławatek Centaurea cyanus
cykoria podróżnik Cichorium intybus
chryzantema Chrysanthemum ssp.
czosnek Allium sativum
dynia zwyczajna Cucurbita pepo
fiołek trójbarwny Viola tricolor
fiołek wonny Viola odorata
fasola wielokwiatowa Phaseolus coccineus
goździk ogrodowy Dianthus caryophyllus
groszek jadalny Pisum sativum var. macrocarpon
hibiskus Hibiscus ssp.
kolendra Coriandrum sativum
komosa strzałkowata Chenopodium bonus-henricus
koniczyna biała Trifolium repens
koniczyna łąkowa Trifolium pratense
koper ogrodowy Anethum graveolens
lawenda wąskolistna Lavandula angustifolia
lebiodka Origanum species
liliowiec Hemerocallis
męczennica Passiflora
mniszek lekarski Taraxacum officinale
mieczyk Gladiolus spp.
mięta Mentha spp.
nagietek lekarski Calendula officinalis
nasturcja większa Tropaeolum majus
niecierpek Impatiens walleriana
ogórecznik lekarski Borago officinalis
ostropest plamisty Silybium marianum
pierwiosnek Primula
pomarańcza gorzka Citrus aurantium
prawoślaz lekarski Althea officinalis
pelargonia Pelargonium spp.
prawoślaz wysoki Althea rosea
pysznogłówka dwoista Monarda didyma
robinia akacjowa Robinia pseudoacacia
róża Rosa spp.
rumianek pospolity Chamomilla recutita
słonecznik zwyczajny Helianthus annuus
stokrotka polna Bellis perennis
szałwia błyszcząca Salvia splendens
szałwia lekarska Salvia officinalis
szczypiorek Allium schoenoprasum
ślaz dziki Malva sylvestris
tulipan Tulipa spp.
tymianek Thymus vulgaris
wiązówka błotna Filipendula ulmaria
wiciokrzew japoński Lonicera japonica
wiesiołek dwuletni Oenothera biennis
wrzos zwyczajny Calluna vulgaris

Tagi:


Jedna odpowiedź do wpisu “Kwiaty jadalne – spis”

  1. Wojtek napisał(a):

    Szczerze mówiąc, nigdy nie pomyślałem o kalafiorze „kwiat”. Elementarny brak wiedzy. Z podanej listy kwiatów jadalnych, generalnie znam większość roślin, ale również nie miałem pojęcia o możliwości jedzenia kwiatów. Dziki bez – OK. Najlepiej z naleśnikiem :-)Mniszek? Nie ma lepszego miodu, jak z kwiatów mniszka, ale na przykład chryzantema, pelargonia? Jak to się je? Chętnie przeczytałbym na stronie coś więcej na ten ciekawy temat.
    Użytkownik Wojtek ostatnio opublikował..Pożyczka chwilówka na prezenty! Unichwilówka czy VIA SMS?My Profile

Zostaw odpowiedź

Musisz się zalogować aby móc komentować.