Pamiętaj! Postawienie diagnozy i określenie sposobu leczenia należy do lekarza. Wiele lat nauki i praktyki lekarskiej sprawia, że potrafi on rozpoznać choroby być może różniące się nieistotnymi dla nas szczegółami. Zna również możliwe interakcje stosowanych leków. Nie rezygnuj więc ze specjalistycznych konsultacji.



Każdy z nas potrafi podać kilka przykładów jadalnych kwiatów. Choćby brokuł czy kalafior. Ale wielu ludzi nie zdaje sobie sprawy, że duża grupa kwiatów uznawanych za ozdobne, może być spożywana. Na dodatek ich smak może być bardziej interesujący dla konsumenta.

Zainteresowani mogą wybierać spośród kwiatów warzyw, ziół, roślin ozdobnych oraz drzew i krzewów. W sumie spośród prawie 80-ciu gatunków. Przejrzyjcie listę, może coś Was zainteresuje.

Kwiaty można stosować jako atrakcyjny dodatek do potraw, a posiłek z takim dodatkiem stanie się bardziej oryginalny. Wierzcie, niejedna dziewczynka będzie zachwycona możliwością spałaszowania ślicznego kwiatuszka, a wielu chłopcom może przypaść do gustu pikantny smak nasturcji. W zeszłym sezonie mój półtoraroczny synek zajadał się tymi kwiatami, mimo, że nie mają one zbyt delikatnego smaku.

Młode organizmy dzieciaków mogą czerpać wiele korzyści z takiej diety, gdyż kwiaty zawierają wiele witamin, substancji mineralnych, śluzowych i olejków eterycznych. Nawet nie będąc przekonanym do właściwości odżywczych i leczniczych kwiatów, jadalne gatunki nie zaszkodzą, a mogą być krokiem w kierunku otwarcia się na nowe możliwości.

Ciekawe przepisy na potrawy sałatki kwiatowe znajdziecie na stronie http://pinkcake.blox.pl/html/1310721,262146,21.html?536532

Tagi:


Zostaw odpowiedź

Musisz się zalogować aby móc komentować.